Bram Verbruggen

beroep: 
VRT Weerman
jaar - richting: 
2005 – Latijn-Wetenschappen

Op mijn zestiende maakte ik voor het eerst kennis met meteorologie tijdens mijn opleiding tot zweefvliegpiloot bij de Royal Belgian Aircadets, een jongerenstage van Defensie.

Niet goed wetende wat ik na de middelbare school wou studeren, besloot ik alle opties open te houden en deed ik mee aan de toegangstesten voor een officiersopleiding bij Defensie.

Toen ik begin augustus 2005 opgebeld werd met de boodschap dat ik met batig wist te rangschikken, stapte ik midden augustus de grote toegangspoort van de Koninklijke Militaire School binnen. De academische, sportieve en karakteriële vorming die ik daar kreeg, heeft mijn huidige persoonlijkheid gevormd. Ik besloot er de ene beschikbare plaats “meteorologisch officier” te nemen en na vijf intense jaren verliet ik, masterdiploma op zak, de KMS en startte ik mijn gespecialiseerde meteorologische opleiding. Eerst kreeg ik de kans om de Initial Forecasting Course te mogen volgen aan de UK MetOffice, de Britse tegenhanger van het KMI. Na die intensieve cursus van een half jaar, kreeg ik een uitgebreide on-the-job training binnen de militaire Meteorologische Wing en deed ik achtereenvolgens ervaring op als meteorologisch waarnemer, synoptisch voorspeller (voor heel België), operationeel voorspeller (voor militaire operaties) en lokaal voorspeller. Als officier kwam daar ook steeds een leidinggevende rol bij, zo heb ik aan het hoofd gestaan van de meteotoren op de F-16 van Kleine-Brogel en van het Meteo Center waarin ongeveer 35 meteorologen 24/7 voorspellingen maken voor heel uiteenlopende militaire “klanten” wereldwijd. Maar ook kon ik als militair meteoroloog deelnemen aan een NAVO-missie in Kandahar, Afghanistan.

Tijdens mijn laatste jaren in de Meteorologische Wing werd ik steeds vaker gevraagd voor PR-activiteiten (lezingen, lesgeven, rondleidingen …), waaruit mijn interesse voor media gegroeid is. Dit zette me uiteindelijk aan om spontaan te solliciteren bij de VRT. Initieel met weinig succes, er was namelijk geen vacature voor weerman, maar een hele tijd later werd ik opnieuw gecontacteerd. Na verschillende screentests en een intensieve opleiding logopedie en presentatietechnieken, werd ik op 6 februari 2019 gelanceerd als nieuwe collega van Frank en Sabine.

Vandaag combineer ik een 4/5e job bij Defensie (op de Protocoldienst, een staffunctie) met 1/5e weerman bij de VRT en ben ik regelmatig te horen/zien op MNM, Radio 1, Radio 2, Canvas en Één.